Rosario zit in de vijfde van het atheneum. Zij heeft destijds voor het Niftarlake gekozen omdat het Technasium haar erg interessant leek. Ook vond zij het erg fijn dat het Niftarlake college een brugklasgebouw heeft. Daarover later meer. Zij geeft mee aan alle toekomstige brugklassers, want zo heeft zij het ook ervaren en zij hoort dit ook van haar klasgenoten: “Als je je middelbareschooltijd fijn op zou willen starten in een eigen gebouw en met een uniek Technasium, kies dan voor deze school.”
Technasium
“Ik heb zelf het vak O&O 3 jaar lang gevolgd. Helaas gaat dit vak niet in combinatie met mijn vakkenpakket (Cultuur en Maatschappij), anders had ik het zeker gekozen. Ik vind dat O&O geschikt is voor elke leerling, omdat er altijd wel een onderdeel bij zit dat jij leuk vindt. Ik vind het heel erg leuk om creatief bezig te zijn, dus het schetsen en het ontwerpen en maken van een project vond ik geweldig. Ook is het vak O&O erg goed om te leren samenwerken. Je leert plannen, afspraken maken. Hoe je met je teamgenoten om moet gaan en hoe je in een team moet werken.
Altijd knus en fijn
Rosario vindt het fijn van het Niftarlake dat de sfeer is altijd knus en fijn is, zonder enige spanningen. Er zitten veel leerlingen op deze school, maar dat lijkt niet zo, daar merk je niks van. Dat er een brugklasgebouw is, vindt zij zoals gezegd heel prettig. “Ik vond dit superfijn als brugklasser. Als je in de brugklas zit, is dat al spannend genoeg. Alles is natuurlijk nieuw. Nieuwe school, nieuwe mensen, nieuwe leerkrachten, daarom is het heel erg fijn om een soort ‘eigen’ plekje te hebben met een eigen aula, een eigen receptie en eigen pauzes in die aula.”
Cultuur & Maatschappij
Rosario vindt de vakken beeldende vorming, kunst algemeen, culturele kunstvorming, levensbeschouwing en maatschappijleer het leukst. “Ik vind alles wat met cultuur of creativiteit te maken heeft heel erg interessant. Daarom heb ik ook voor C&M gekozen. Wiskunde vind ik niet zo leuk, omdat ik daar niet goed in ben.”
Corona-tijd
“Toen we voor het eerst in een lockdown gingen zat ik nog in de vierde klas van het atheneum. In het begin vond ik dit best fijn en niet eens zo erg. Het was nieuw en interessant en niemand wist natuurlijk dat dit virus zolang zou blijven. Ik kon mijn dag meer zelf inplannen. En dit vond ik dan ook erg fijn om te doen. Ik zorgde ervoor dat ik er het beste van maakte. Ik wandelde en sportte veel. Ik hield ook het schoolwerk goed bij en zorgde dat ik gemotiveerd bleef. Doordat je thuis zat had je meer tijd om bijvoorbeeld ook een toetsweek voor te bereiden. Maar ik moet zeggen dat ik het op een gegeven moment wel zat was (ik denk net zoals iedereen). Je komt in een ritme van opstaan, achter je scherm gaan zitten, schoolwerk maken en dan weer slapen. En dit dan iedere dag, steeds opnieuw. Het was lastig dat je je vrienden niet kon zien, niet naar je training toe kon of leuke dingen kon doen. Het enige wat je op een dag bezig houdt is school. Ik heb geleerd aan deze lockdown dat mindset alles is. Je moet een positieve mindset behouden in zulke ‘tijden’ en je moet het beste van maken, anders houd je het niet vol.”
Wat ik graag mee wil geven
“Geniet van je middelbareschooltijd, dit is de tijd dat je een tiener bent en dat ben je maar één keer. Voor je het weet moet je denken aan een studie, belasting, werk etc.”