Team Niftarlake op het Nederlands Kampioenschap Debatteren

Team Niftarlake was natuurlijk al de eerste die aankwam bij onze bestemming in Gorinchem, het Gymnasium Camphusianum, hier zou de derde voorronde van het NKD 2021 plaatsvinden.
Ondanks dat team Niftarlake al stipt om 12 uur op bestemming was, werden we als laatste pas naar binnengeroepen. Gelukkig lagen er al pepernoten klaar, dus niemand was aan het klagen.
Om 13:30 zaten de mannen klaar om te debatteren. Ons team bestond uit: Sjoerd van Oostveen, Lucas van Hattum, Thijmen Krijgsman en Lucas Kroon.

De eerste stelling was “De overheid moet eerstejaarsstudenten gratis huisvesten dicht bij hun opleiding”. Bij deze stelling was team Niftarlake voor. Het team kwam met sterke argumenten waaronder het argument slaaptekort, want wanneer studenten ’s ochtends ver moeten reizen waardoor ze een te kort hebben aan slaap en hierdoor slecht kunnen opletten bij colleges. Helaas hadden we dit debat op zowel presentatie als argumentatie verloren.

De tweede stelling was “Landen die historisch gezien het meest CO2 hebben uitgestoten moeten klimaatvluchtelingen huisvesten”. Bij deze stelling was team Niftarlake tegen. Ze hadden sterke argumenten en het was een erg vermakelijk debat om als toeschouwer naar te kijken.

Bij dit debat had team Niftarlake op zowel presentatie als argumentatie gewonnen.

Het laatste debat ging over een improvisatie stelling, de andere stellingen waren al van tevoren bekend en hier konden de teams zich ook op inlezen en op voorbereiden. Over de stelling van het laatste debat was niks bekend en ze konden zich hier dan ook niet op voorbereiden. De stelling was dan ook “Het is beter als taal- en spellingsregels worden afgeschaft” en het team Niftarlake was dan ook voor. Nadat de stelling bekend was gemaakt hadden de teams wat tijd om zich voor te bereiden. De docenten mochten niet helpen en ze mochten ook geen google gebruiken. Hierbij werd team Niftarlake nog aangekeken, omdat Thijmen met het argument kwam dat Nederlands, na mandarijn de moeilijkste taal was. Ondanks dat het argument niet klopte, kwam de voorzitter nog wel langs om te checken dat er geen google was gebruikt.

Terwijl deze hele dag plaatsvond hadden we ook nog een leerling jury vanuit onze school rondlopen namelijk Ilan Abrahams. Hij mocht de hele dag debatten jureren en andere scholen scores geven. Hier heeft hij ook nog leuke dingen meegemaakt zoals dat iemand die hij jureerde hun hele speech (rond de 4 minuten) niet heeft geknipperd.

De maandagmiddag na het NKD werden de uitslagen bekend gemaakt. Van onze voorronde ging de top 15 van de 36 scholen door, helaas was team Niftarlake uiteindelijk geëindigd op nummer 18 en waren ze net niet door naar de finale.

Ook werd iedereen individueel gescoord. Van de 161 leerlingen die die dag aan het debatteren waren, stond onze derde spreker Thijmen op nummer 40, zeker op het onderdeel presentatie heeft hij geweldig gescoord. Onze vierde spreker Lucas Kroon stond op nummer 53, maar zijn meest trotse prestatie van de dag waren toch wel zijn manchetknopen. Op nummer 89 stond onze tweede spreker Lucas van Hattum. En op nummer 123 stond onze eerste spreker Sjoerd.

Lara de Keijzer, A4