Debatteam schittert op NK Debatteren

Na weken van trainen en oefenen vertrekken we vrijdag 10 november naar Gorinchem waar we te gast zijn bij gymnasium Camphusianum voor de voorronde van de 20e editie van het Nederlands Kampioenschap Debatteren.

Het eerste debat wat we mogen houden is tegen de gastschool en gaat over de stelling: “Alcoholreclame moet verboden worden”. Wij moeten voor deze stelling pleiten wat we niet zo fijn vinden omdat we dit voorstel eigenlijk een beetje betuttelend vinden. Een goed debater kan echter ook een stelling verdedigen waar hij het niet mee eens is dus houden Ole Somers, Laurens van den Tempel, Fleur Voortman en Gijs Toussaint een vurig pleidooi voor een verbod op alcoholreclames.

Na een spannend debat trekt de jury zich terug voor beraad. Het wachten op het verlossende woord, winst op zowel presentatie als argumentatie, laat niet lang op zich wachten en wij kunnen ons voorbereiden op de volgende stelling.

De tweede stelling waar we tegen moeten zijn luidt “Er moet een quotum komen voor het aantal asielzoekers dat Nederland binnen mag komen”. We voeren dit debat tegen het Melanchton Bergschenhoek. Omdat we in de voorbereiding sterke argumenten tegen dit quotum konden vinden zijn we wel blij dat we nu tegen mogen pleiten. In gloedvolle betogen geven Laurens en Ole onze voorbereide argumenten tegen deze stelling, terwijl Gijs en Fleur zich naast het toelichten van eigen standpunten ook richten op het ondergraven van de argumenten van de voorstanders. Na afloop van een spannend debat zijn we het geheel met de jury eens als we te horen krijgen dat we het tweede debat ook gewonnen hebben.

Tenslotte is het tijd voor de improvisatiestelling die ter plekke zonder hulp van docenten of elektronische hulpmiddelen voorbereid moet worden. In een debat tegen het Northgo College moeten wij verdedigen dat de media niet over sexueel misbruik mag publiceren als de dader nog niet veroordeeld is.

Dat Laurens, Ole, Fleur en Gijs heel goed in staat zijn om geheel zelfstandig een debat voor te bereiden blijkt wel als zelfs de tegenstanders na afloop aangeven dat wij wel heel goed zijn. Vervolgens moeten we nog op het totaaloordeel van de jury wachten. Want drie gewonnen debatten betekent niet automatisch dat we door zijn naar de finale.

Na nog een tijdje in spanning gezeten te hebben volgt rond 18.30 uur het verlossende woord. Het Niftarlake debatteam is het beste team van deze voorronde en is als eerste geplaatst voor de finale van het Nederlands Kampioenschap Debatteren op 20 januari 2018.

Een geweldige prestatie van een topteam, waarbij naast de debaters Gijs Toussaint, Ole Somers, Fleur Voortman en Laurens van den Tempel ook reserve Jelle Noorman en leerling-jurylid Thijs Muis genoemd moeten worden die in de voorbereidingen ook aan deze topprestatie bijgedragen hebben.