Gastcollege over ‘Poëzie in het wild’

Atheneum 5 is bij het vak Nederlands al een paar weken bezig met de module Poëzie. Mevrouw Bosch en meneer Balistreri maakten de leerlingen wegwijs in de poëzietheorie en bespraken veel mooie gedichten met hen. Op woensdag 31 mei werd nog een extra dimensie aan deze module toegevoegd: Kila van der Starre gaf een gastcollege over poëzie buiten het boek, oftewel “poëzie in het wild”.

Kila van der Starre promoveert aan de Universiteit Utrecht en geeft aldaar ook les over poëzieanalyse. Op uitnodiging van de sectie Nederlands vertelde ze de A5-leerlingen over allerhande vormen van poëzie buiten het boek: poëzie op objecten, op geluidsdragers, op lichamen (tatoeages), op internet en in de openbare ruimte.

We leerden dat volwassenen in Nederland het meest aanraking komen met poëzie via gedichten die zij zomaar tegenkomen, bijvoorbeeld bij een uitvaart of huwelijk, op televisie, in de openbare ruimte of in geschreven media. Slechts een klein percentage leest gedichten in de meest traditionele vorm: in een dichtbundel.

Tijdens het gastcollege gingen we dieper in op poëzie in de openbare ruimte. Kila vertelde over haar website, www.straatpoëzie.nl, waarop mensen gedichten die op openbare plaatsen te vinden zijn kunnen aanmelden. Maarssen bleek op deze website zwaar ondervertegenwoordigd. Dit kan betekenen dat er weinig straatpoëzie te vinden is in Maarssen of dat deze simpelweg nog niet aan de website toegevoegd is. We bespraken enkele gedichten en bekeken wat de nieuwe context in de openbare ruimte deed met de betekenis en vorm van het gedicht.

Na het interessante verhaal van Kila gingen de leerlingen zelf aan de slag: in groepjes kregen zij een locatie in de omgeving van school toegewezen en ontvingen ze een boekje met ongeveer twintig gedichten. De opdracht was een geschikt gedicht te vinden voor de toegewezen locatie. Er mocht ook gekozen worden voor een fragment van dat gedicht. De leerlingen moesten motiveren waarom dit gedicht past bij de bewuste locatie en moesten tevens aangeven op welke manier zij het er wilden weergeven.

Er zijn geweldige ideeën ontstaan om de toch ietwat prozaïsche omgeving van Maarssen wat meer poëtisch elan te geven, Bovendien hebben we een hoop geleerd over de relatie tussen de tekst van het gedicht (de zogeheten linguïstische code) en de fysieke drager ervan (de bibliografische code).

De sectie Nederlands