Bezoek aan het Europees Parlement

Op vrijdag 2 december brachten 26 leerlingen uit klas 4, 5 en 6 (havo en atheneum) een bezoek aan het Europees Parlement in Brussel, onder begeleiding van mevrouw Nap, meneer Kaars Sijpesteijn en meneer Balistreri. Deze leerlingen zijn zeker geen beginners op politiek gebied: ze zitten in de debatklas, hebben het Niftarlake College vertegenwoordigd op het regionale MEP (Model European Parliament) of gaan dit nog doen. Gewapend met een bovengemiddelde kennis van en belangstelling voor Europese politiek togen we op pad.

 Niet later dan half acht stond de bus klaar om ons naar de plaats van bestemming te brengen. Iets later dan gepland arriveerden we in Brussel. We werden direct geconfronteerd met in een symboliek gegoten verwijt dat de Europese Unie vaak gemaakt wordt: op het plein voor het parlementsgebouw stond een aantal levensgrote beelden van struisvogels. Enkele daarvan staken hun kop in het zand. Struisvogelpolitiek? Onze nieuwsgierigheid was in ieder geval alvast aangewakkerd.

 We werden ontvangen door Richard, een van de assistenten van CDA-Europarlementariër Esther de Lange. Richard vertelde kort iets over de werkzaamheden van het Europees Parlement en wat zijn eigen functie inhoudt. Niet veel later was ook Esther de Lange zelf aanwezig. Mevrouw De Lange zit al enige jaren namens het CDA in het Europees Parlement. Op overtuigende wijze vertelde Esther over haar werk en over de problemen waarmee Europa te maken heeft. Onze leerlingen (en meneer Kaars Sijpesteijn) vuurden vragen op haar af, waarop ze steeds een duidelijk antwoord wist te geven. Aansluitend bezochten we de plenaire vergaderzaal, waar we helaas op dat moment – op wat ijverige schoonmakers na – de Europese politiek niet ‘live’ aan het werk hebben gezien.

 Na het onvermijdelijke frietje als lunch bezochten we het Parlementarium, een museum over de geschiedenis van de Europese eenwording. Een bijzondere ervaring – en een goodiebag met CDA-spulletjes – rijker zetten we de terugtocht richting Maarssen in. Het was een heel leerzame en gezellige dag.