Nederlands Kampioenschap Debatteren

Stellingen zijn bestudeerd, voor- en tegenargumenten op een rijtje gezet, er is nagedacht over vragen die gesteld kunnen worden, debattechnieken zijn besproken en geoefend en dan is het eindelijk zo ver, het NKD is aangebroken.

Vrijdag 11 november vertrekt het debatteam van het Niftarlake naar het Stedelijk Gymnasium Utrecht waar we in drie debatten zullen laten zien wat we waard zijn.

We gaan goed van start door het eerste debat over lhbt-docenten die verplicht zouden moeten worden om uit de kast te komen te winnen. In het debat benadrukken wij ieders vrije keuze en dat docenten ook een privéleven hebben. Uiteraard hadden we ook het tegenovergestelde kunnen beweren als we voor de stelling hadden moeten zijn, want een goede debater kan nu eenmaal zowel voor als tegen een stelling zijn.

Ook het tweede debat over end-to-end encryptie weten we naar ons toe te trekken en we maken onze succesreeks compleet door ook het derde debat over beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen door steunbetuigingen van celebraties ook te winnen.
Dan begint het lange wachten op de einduitslag, want drie gewonnen debatten wil nog niet zeggen dat we ook door mogen naar de finale.

Rond een uur of zes blijkt dat we weliswaar alle debatten gewonnen hebben, maar dat er onder de vele deelnemers ook scholen zijn die de debatten met een grotere overmacht gewonnen hebben, waardoor het NKD voor ons stopt bij de voorronde.

Ondanks dat we niet door zijn naar de finale kunnen we heel trots zijn op Gijs Toussaint(A5), Ole Somers(A5), Marnix Littooij(A6) en Jitse de Vriend(A6) die met de drie gewonnen debatten een geweldig visitekaartje afgegeven hebben. Daarnaast moeten we ook Job van Doorn (A6) niet vergeten die als leerling-jurylid debatten van andere scholen bijgewoond en beoordeeld heeft.
Wij hebben laten zien dat het Niftarlake er toe doet als het om debatteren gaat!