Naar de brugklas

Word jij ook een
Niftarlaker?

Kom ook naar het Niftarlake College!

Het is zo ver: je gaat bijna naar de middelbare school! Spannend, maar tof. Op het Niftarlake College staat jouw talent en bijdrage aan de toekomst in het middelpunt. We halen het beste uit jou en doen dat vooral samen. In onze mavo/havo, havo/vwo en vwo-brugklassen bieden we je onderwijsvormen die nét even anders zijn en jou de ruimte te geven om te ontwikkelen in de richting die bij jou past. Word jij ook een Niftarlaker?

0

Brugklassen

0

Leerlingen

0

Docenten

0

Lokalen

Onze school in beeld

Heb je even tijd? Kies een video en leer onze school kennen.

Slide voor meer video's

In onze brugklas

De ontwikkeling van jij als startende middelbare school leerling staat bij ons centraal. Dat is immers het begin! Dat doen we misschien net even anders dan andere scholen. Met alle focus op wat jij nodig hebt om de richting te kiezen die past bij jou.

Klik op een kaart voor meer informatie

De tijd om
te leren

De brugklasperiode op het Niftarlake duurt geen jaar, maar twee jaar. Zo heb je alle tijd om het beste uit jezelf te halen.

Een eigen brugklasgebouw

Het Niftarlake is een grote school. Dat is best even wennen. In ons speciale brugklasgebouw heb je de rust én meteen de juiste mensen om je heen.

Digitale lesstof vanaf je iPad

Op het Niftarlake leren we vanuit boeken én vanaf je eigen iPad. Allerlei leuke apps zorgen ervoor dat je op verschillende manieren gaat leren.

Een mentor om je te helpen

Elk jaar heb je een eigen mentor of soms zelfs twee. Dat is een docent bij wie je voor alles terecht kunt.

Bezoek onze open dagen

Benieuwd naar wat het Niftarlake jou te bieden heeft? Bezoek een van onze open dagen of open lesmiddagen, en proef de sfeer op onze school.

Kunst & Cultuur

Beeldende vorming: Neem een kijkje en doe mee

Kunst & Cultuur

Drama/TKK: Neem een kijkje en doe mee

Kunst & Cultuur

Bekijk de optredens van onze talentvolle leerlingen

Talen

Frans, Duits en Spaans

Talen

Nederlands en Engels

Exact

Technasium: Ga in gesprek met leerlingen

Exact

Technasium: Ga in gesprek met docenten

Exact

Bèta Challenge: Ga in gesprek met leerlingen

Exact

Bèta Challenge: Ga in gesprek met docenten

Exact

Biologie: Doe mee met een experiment

Exact

Natuurkunde / Scheikunde: bezoek het lab en doe mee met een experiment

Mens & Samenleving

Maatschappijleer, Mens en Maatschappij & Levensbeschouwing

Mens & Samenleving

Geschiedenis & Aardrijkskunde

Mens & Samenleving

Economie, Informatica & Development

Sport & Bewegen

Kijk mee in onze gymzalen

Open dagen

9 februari 2024: Open avond van 17.00 tot 20.00 uur

10 februari 2024: Open dag van 10.00 tot 13.00 uur

Informatieavond voor ouders

14 november 2023: Informatieavond voor ouders van kinderen uit groep 8.

Tijdens een korte rondleiding vertellen we u de belangrijkste informatie over het Niftarlake College. Zo heeft u alvast een beeld van de school, ook als de open dagen onverhoopt niet door kunnen gaan. De rondleidingen hebben een maximale groepsgrootte en zijn alleen bedoeld voor volwassenen.

Open lesmiddagen Onderzoeken & Ontwerpen (O&O)

23 januari 2024: open lesmiddag van 14.00 tot 16.00 uur.

24 januari 2024: open lesmiddag van 14.00 tot 16.00 uur.

25 januari 2024: open lesmiddag van 14.00 tot 16.00 uur.

26 januari 2024: open lesmiddag van 14.00 tot 16.00 uur.

Open lesmiddagen

10 januari 2024: open lesmiddag Stichtse Vecht van 14.00 tot 16.00 uur voor leerlingen uit groep 8 die wonen in Stichtse Vecht.

17 januari 2024: open lesmiddag Regio van 14.00 tot 16.00 uur voor leerlingen uit groep 8 die wonen in de regio.

Virtuele Tour

Een rondje door onze school vanuit je luie stoel.

Veelgestelde vragen

De aanmeldprocedure staat beschreven op de website www.naarhetvo.nl. Deze website is bedoeld voor leerkrachten en docenten. In het menu voor ouders vindt u handige links. Een overzicht van cijfers over de overstap vindt u onder naarhetvo.nl/procedure. Wij volgen de POVO procedure Stichtse Vecht.
  • Het Niftarlake College plaatst geen leerlingen die wonen in het gebied binnen de ring (Zuilense ring/A2/A27). Dit omvat de postcodes: 3511 t/m 3573. Uitzondering hierop zijn alle postcodes in Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern en Haarzuilens. Wanneer er sprake is van overaanmelding en er moet geloot worden, dan loten zij mee als Utrechtse leerlingen. Leerlingen die op het moment van aanmelding op een basisschool in Stichtse Vecht zitten, maar wonen in bovengenoemd postcodegebied binnen de ring, tellen mee als leerlingen uit Stichtse Vecht. We willen deze leerlingen de gelegenheid geven om samen met klasgenoten, vriendjes en vriendinnetjes onze school te bezoeken.  Dit beleid is geformuleerd in samenspraak met de Stichting Technasium en ons bestuur van de Willibrordstichting.
Nee, een school moet loten als zij meer aanmeldingen heeft ontvangen dan het aantal beschikbare plekken voor dat onderwijsniveau. Voor komend schooljaar kunnen we 11 klassen aannemen met in totaal 300 leerlingen.

De loting vindt plaats onder notarieel toezicht. Het verschilt per jaar welke scholen moeten loten. Ook de niveaus waarop wordt geloot verschillen per jaar. Het komt bijvoorbeeld voor dat een school wel moet loten voor VWO, maar niet voor HAVO.
Hoe groot de kans is dat er geloot gaat worden valt niet vooraf te zeggen, dat wisselt per jaar. Informatie over de loting van de voorgaande schooljaren is te vinden op de site van naarhetvo.nl.
De leerlingen die zijn toegelaten mogen aangeven bij wie ze in de klas willen. Wij proberen de wensen te vervullen, maar kunnen geen garanties geven.
Nee, vanaf schooljaar 2020-2021 is de broertjes-/zusjesregeling afgeschaft.
Als je bij ons op school komt, is er zeker een verschil met de basisschool. De school is groter en je hebt voor ieder vak een andere docent. Je moet veel boeken meenemen, je gaat een kluisje gebruiken en je leert hoe je een agenda gaat invullen om je huiswerk goed te kunnen plannen.
De mentor is een van je docenten die jou en je klas begeleidt tijdens het schooljaar. Deze docent neemt eigenlijk de rol over die nu je meester of juf in groep 8 heeft. Je hebt van je mentor alleen niet alle dagen en alle uren les. Daarom besteedt de mentor tijdens de mentoruren veel tijd aan de overgang van basisschool naar middelbare school. Dan ben je snel gewend aan het voortgezet onderwijs. Behalve de mentor zijn er op onze school ook leerlingmentoren.
Op de middelbare school is het leuk om pauze te hebben, het is alleen anders. Je blijft sowieso op school en je eet dan met al je vrienden in de aula van het brugklasgebouw of buiten op het plein.
Een kluisje is handig om je gymspullen in op te bergen en om ’s ochtends boeken in te doen die je pas later op de dag nodig hebt. Dan hoef je niet al je boeken de hele dag te tillen. De kluisjes op het Niftarlake College worden met een pasje of via je telefoon automatisch geopend en gesloten.
De leerlingmentoren zijn ouderejaars die de mentor ondersteunen. Je kunt ze vragen stellen en ze gaan mee op excursies. Het is fijn dat ze wat dichter bij je staan dan de mentor, omdat het leeftijdsverschil kleiner is. Bovendien kun je van hun ervaringen leren.
In de brugklas hoef je niet zelf een agenda aan te schaffen. Je krijgt van ons een Plenda. De Plenda is een werkboek en agenda ineen waarmee we je leren hoe je het huiswerk op moet schrijven en plannen. De Plenda heb je elke les nodig. Van je mentor leer je hoe je deze moet invullen.
De grootte van de brugklassen is afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Gemiddeld telt een brugklas 28 leerlingen en in principe gaan we niet boven de 30.
We streven ernaar lesuitval tot een minimum te beperken. Bij afwezigheid van collega’s worden de lesuren waar mogelijk verschoven en alleen eerste- en laatste uren kunnen komen te vervallen. Tussenuren worden opgevangen door een andere docent. De afwezige docent zorgt ervoor dat de stof waaraan de leerlingen moeten werken in Magister staat. Roosterwijzigingen staan, voor zover ze al bekend zijn, de dag tevoren vanaf 17.00 in Magister. Elke ochtend worden de laatste wijzigingen verwerkt tussen 7.30 en 8.00 uur.
Het Niftarlake College kent een uitstekende leerling ondersteuning.  Via het mentoraatsprogramma krijgen leerlingen hulp bij het ontwikkelen van hun sociale vaardigheden en bij het ‘leren leren’. Ook is er aandacht en begeleiding voor problemen die de mentor overstijgen als dyslexie of faalangst. De school kent een uitgebreid ondersteuningsteam met o.a. leerlingbegeleiders, twee zorgcoördinatoren, faalangstreductietrainers en een dyslexiecoördinator.

Geen antwoord op je vraag?

Twijfel niet en stel hem gerust via WhatsApp of email.

Meer informatie

Ik zit in groep 8

Schoolgids 2022-2023

Toelatingsprocedure

Kunst & Cultuur

Beeldende vorming: Neem een kijkje en doe mee

Kunst & Cultuur

Drama/TKK: Neem een kijkje en doe mee

Kunst & Cultuur

Bekijk de optredens van onze talentvolle leerlingen

Talen

Frans, Duits en Spaans

Talen

Nederlands en Engels

Exact

Technasium: Ga in gesprek met leerlingen

Exact

Technasium: Ga in gesprek met docenten

Exact

Bèta Challenge: Ga in gesprek met leerlingen

Exact

Bèta Challenge: Ga in gesprek met docenten

Exact

Biologie: Doe mee met een experiment

Exact

Natuurkunde / Scheikunde: bezoek het lab en doe mee met een experiment

Mens & Samenleving

Maatschappijleer, Mens en Maatschappij & Levensbeschouwing

Mens & Samenleving

Geschiedenis & Aardrijkskunde

Mens & Samenleving

Economie, Informatica & Development

Sport & Bewegen

Kijk mee in onze gymzalen

Twee jaar naar de brugklas

Het kan zijn dat jij of jouw juf of meester nog twijfelt welk niveau het beste bij je past. Geen probleem. Op het Niftarlake College krijg je extra lang de tijd om te onderzoeken wat je leuk vindt en waar je goed in bent. De brugperiode duurt namelijk twee jaar. In die twee jaar helpen we je om het beste uit jezelf te halen. Je volgt de lessen in je brugklas en ondertussen volgen wij je vorderingen. Uiteraard bespreken wij dit ook met jou en je ouders/verzorgers. Op deze manier hebben we twee jaar de tijd om in beeld te brengen welk niveau het best bij jou past. Aan het einde van leerjaar 2 bekijken we samen op welk niveau je je onderwijs gaat vervolgen: mavo, havo of atheneum.

Het advies van de basisschool bepaalt in welke brugklas je wordt geplaatst.  

Is je advies vmbo-tl? Dan ga je naar de mavo/havo brugklas

Is je advies havo? Dan ga je naar een havo/atheneum brugklas
Is je advies vwo? Dan ga je naar een atheneumklas. 

Jouw eigen plek het eerste jaar

Het Niftarlake is een grote school, dat is best wel even wennen. Toch zal je dat in het eerste jaar niet meteen zo ervaren. Het brugklasgebouw is er speciaal voor jullie. De meeste lessen die je krijgt worden daar gegeven. Je hebt daar een begeleider brugklassen, mevrouw Moesbergen. Zij helpt je als je iets niet weet of als je ergens onzeker over bent. Er is een aula waar je tijdens de pauzes zult verblijven. De lessen volg je steeds in een ander lokaal. Natuurlijk ga je ook regelmatig naar het hoofdgebouw. Daar zijn de lokalen waar vakken als biologie, lichamelijke opvoeding (gym) en O&O worden gegeven. Ook de gymzalen vind je in het hoofdgebouw waar je in de wintertijd de lessen lichamelijke opvoeding (LO) krijgt. 

Hoe wij digitaal werken

Soms is het heel fijn als je door het kijken naar een video uitleg krijgt. Een andere keer is het weer handiger om iets op te zoeken of te lezen in een boek. Door deze verschillende manieren kun je zelf ontdekken wat voor jou de beste manier is om te leren.

Digiwijsheid

In de eerste klas krijg je het vak digiwijsheid. Door internet, de iPad en je smartphone sta je natuurlijk in verbinding met de hele wereld. Bij digiwijsheid leer je wat voor mogelijkheden dat allemaal biedt, maar ook hoe je wijs omgaat met sociale media zoals Instagram, Snapchat en TikTok

Je staat er nooit alleen voor

Elk jaar heb je een eigen mentor of soms zelfs twee. Dat is een docent bij wie je voor alles terecht kunt. De mentor geeft ook mentorlessen aan je klas. Tijdens de mentorlessen leer je studeren, plannen en organiseren. Ook leert je mentor je welke afspraken er zijn op school. Hebben jij of je ouders vragen? Dan kunnen jullie bij je mentor terecht.